Judit i Àfrica

Quan el temps comença a parlar…

Últimament passen moltes, moltes coses. Canvis que accentuen la sensació que acaba una etapa i en comença una de nova, que es tanca una porta i se n’obre una altra. Aviat farà mig any que vaig agafar el vol cap a Ouagadougou. En aquest temps, a Wadoud (Uadourou) li han sortit les dents i ara comença a dir les seves primeres paraules. He vist Bushira fer els seus primers passos, Mounira comença a tenir pits i a Néma li han caigut les dues primeres dents de llet. Els alumnes de la classe de francès, amb qui durant mesos només m’hi he pogut comunicar a través d’un intermediari, s’asseuen ara al meu costat a l’hora de dinar i s’esforcen per parlar-me en francès, i jo m’esforço per parlar-los en mooré, i SORPRESA! Ens entenem.
Hi ha hagut molts alts i baixos, tan a la feina com a la meva vida privada. Baralles, malentesos i discussions. Si, igual que a la resta del món, a Burkina no tot són flors i violes. Mentides que embruten relacions que pensava pures i veritats ben dites que intensifiquen la resta de relacions, enforteixen la confiança i m’ajuden a aprofundir en el COR de les persones. Una disputa amb algú que estimes i en qui confies sempre és dolorosa, però més val saber com són les coses que viure darrere una cortina de fum. En mooré diuen “ziri zoeeta yuumd tugri, ti sida yik daar a ye yoka” (literalment: la mentida corre mil anys, però la veritat l’atrapa en un dia) que vindria a ser la versió local del “s’agafa abans un mentider que un coix”. Sí, estic dolguda, ferida i decebuda. Però també, amb més experiència, amb més veritat i una mica més gran.
I és que en aquesta vida, el més important, és no deixar de créixer.
Amb amor des d’un país vermell,
Judit.

Posted in Blog by judit on October 6th, 2011 at 15:31.

4 comments

4 Replies

 1. Montse Oct 6th 2011

  Hola guapíssima!!!
  Les relacions humanes són complicades i ho són a tot el món.Sempre et trobes bones i males persones en el camí que segueixes,però l’important és saber veure a temps amb qui hem topat i apropar-nos-hi o allunyar-no-se’n.Les mentides no porten enlloc i les persones que les diuen tard o d’hora ho acaben pagant d’una manera o altra.És cert que pots estar dolguda,però qui t’hagi fet això no es mereix que tu estiguis patint per ell/a.
  T’ESTIMO ( Com es diu en morée??)

 2. Mireia Oct 7th 2011

  Llegir-te és sempre molt intens. Suposo que perquè vius la vida intensament. Jo intento aprendre’n de tu.
  Una abraçada molt forta!!!!
  T’estimo.

 3. De les entrepussades i les discusions, sempre en surten camins nous, no és dolent discutir si de la discusió se’n treuen conclusions !

  I desprès d’aquesta filosofada d’anar per casa, només una coseta, cuidet molt videta, i encara que lluny som aqui !!

  El Flor i la Flor t’enviem un grapadet de petonets Floreta petita.

 4. Hola persona estimada… les persones humanes som limitades a tot arreu del món mundial!
  Aprendre a viure i saber seleccionar comporta desencisos alhora que alegries. Una amiga meva diu “la verdad sólo tiene un camino” i jo afegeixo: “en el caminito nos encontraremos”
  T’havia dit q ets molt maca?

  T’envio una abraçada tendra i un somriure dels nostres!!!!


Leave a Reply